Ga naar de inhoud

MASSERIA CUTURI

Masseria Cuturi ligt in zuid-talië, in de streek Puglia vlakbij de stad Manduria. In 1881 trouwde Tommaso Schiavoni Tafuri, een rijke grootgrondbezitter, met gravin Bianca Sabini di Altamura. De gravin kreeg als bruidsschat een aantal ‘barbatelle’ van de Primitivo-druif mee, geënte wijnstokken die zich goed kunnen wortelen. Ze werden geplant op ‘Cuturi’ een van Schiavoni’s landgoederen in de vruchtbare ‘Conca d’Oro’ streek. Hiermee was de allereerste Primitivo-wijngaard geboren.

FAMILIE

Anno nu heeft de familie Rossi-Chauvenet deze bakermat van de Primitivo onder haar hoede. Paolo en Lorenza werken samen met hun zoon Carlo en dochter Camilla met veel liefde en toewijding aan hun wijnen. De familie beschikt over 280 hectare aan landgoed. Op het landgoed bevinden zich voornamelijk wijngaarden,  maar ook veel rozemarijn. Het doel om volledig biologisch te werken heeft de familie in 2018 bereikt.

Camilla en Lorenza Rossi-Chauvenet

kWALITEIT

Elke wijn wordt opgedragen aan iemand die belangrijk is geweest voor het domein. De witte wijn gemaakt van het druivenras Fiano is opgedragen aan gravin Bianca, de echtgenote van Tommaso Schiavoni. Het verhaal gaat dat de Fiano Bianca gelukkiger en vrolijker maakte en hielp haar minder eenzaam te voelen.
De ‘Tumà Primitivo Puglia IGT’ is een eerbetoon aan Tommaso Schiavoni, de man die de eerste Primitivo-ent op Cuturi plantte. De ‘Zacinto Negroamaro Puglia IGT’ is opgedragen aan Zacinto, die op Cuturi werke en zo gek was op Negroamaro-wijnen, dat hij batches voor zichzelf maakte en de vaten ervan verstopte om er zelf van te kunnen genieten.

WIJNEN VAN MAsseria Cuturi