Domaine Dusseau

Gelegen in Zuid Frankrijk (Languedoc), werkt een fantastisch team mensen aan een top product. Een samenwerking tussen de wijnmakers en de prachtige omgeving is het geheim tot het voortreffelijke succes van Domaine Dusseau.

WAAR DOMAINE DUSSEAU BEGINT…

Gelegen in Zuid Frankrijk (Languedoc), werkt een fantastisch team mensen aan een top product. Een samenwerking tussen de wijnmakers en de prachtige omgeving is het geheim tot het voortreffelijke succes van Domaine Dusseau.
Domaine Dusseau bezit 2700 hectare grond dat aangeplant is met druivenstokken. Echter komt niet al die 2700 hectare terecht bij hun eigen label! De opbrengst van maar liefst 2000 hectare gaat naar, wat men de ‘bulk’ wijn markt noemt. Dit betekend dat alles verzonden wordt in grote containers maar nog niet in de fles. Dit wordt door degene die het gekocht heeft, zelf gedaan.

LEVERT DOMAINE DUSSEAU KWALITEITSWIJNEN?

Het antwoord is heel kort namelijk, ja. De overgebleven 700 hectare die niet verkocht wordt aan andere bottelaars komt onder eigen botteling. Op jaarbasis produceert Domaine Dusseau daarmee 5 miljoen kwaliteitswijnen. Uitsluitend verdeeld in de traditionele wijnhandel. Dit houdt in dat we Dusseau niet terug zien bij de grootdistributie of supermarktketens.

HOE KAN DOMAINE DUSSEAU ZOWEL KWALITEIT ALS KWANTITEIT GARANDEREN?

Zoals al gezegd heeft Dusseau maar liefst 2700 hectare aangeplant met druivenstokken. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om de beste percelen met de beste druiven te selecteren voor hun eigen wijn. En de rest wordt aan de ‘bulk’ wijnhandel verkocht. Slim toch! Dusseau heeft ook een grote flexibiliteit in volume hierdoor zal er nooit een voorraad onttrekking ontstaan, zelfs niet in de jaren met een kleine opbrengst!

EEN BIJZONDERE EIGEN STIJL!

Domaine Dusseau is gevestigd in de regio rondom Limoux. Een werkelijk prachtige omgeving. Dusseau kent in dit gebied drie klimatologisch duidelijk verschillende regio’s! Dusseau mengt deze regio’s altijd met elkaar om zo voor verschillende jaargetijden wijnen te maken. Is het zomer dan wil je liever een frisse wijn en voeg je meer druiven uit het “Terroir Oceanique” gebied toe.

Door het blenden van deze drie regio’s kun je een steeds constantere kwaliteit nastreven door de verhouding in elke blend aan te passen aan de eigenheid van het jaar.

HOE KAN DOMAINE DUSSEAU ZOWEL KWALITEIT ALS KWANTITEIT GARANDEREN?

We kennen de volgende. Ten westen het “Terroir Océanique” met wijnen waar de zuren domineren. Dit herken je aan de zijkanten van je tong, je maakt meer speeksel aan en je wilt mond vraagt naar een volgende slok. Ten noord-oosten het “Terroir Méditerranëen” met wijnen waar volheid naar voren komt. Dit herken je aan de fruit vulling van de wijn. Dit proef je op de midden-en afdronk. En als laatste regio de “Terroir Haute Vallée” waar wijnen duidelijk meer minrealiteit hebben. Dit herken door je door meer differentiatie in de smaak, je proeft dus meerdere smaken. Dit laatste zorgt ervoor dat de wijn breder wordt. Daarentegen zorgen de twee daarvoor dat de wijn langer wordt. 

Wijnen van Domaine Dusseau